Hoofdmenu

"Al meer dan 12 jaar een begrip"

800 m² fietsplezier in Diever!

Winkelbezoek Tweewielercentrum Kleijberg

Met gepaste trots nemen vader Henk (58 jr.) en zijn zoon Iljitsj (30 jr.) op mijn verzoek plaats voor het tweewielercentrum Kleijberg in Diever. Een trots die op z’n plaats is, als ik later hoor, dat ze ‘pas’ in het zesde jaar van hun bestaan zitten. De verrassing wordt nog groter als ik de winkel, die ruim 800 vierkante meters beslaat binnen loop. Vader en zoon hebben van hun hobby hun werk weten te maken. En laten we eerlijk zijn: “wie wil er nu niet van zijn hobby zijn werk maken?”

 

Van droom naar werkelijkheid

‘Een droom die werkelijkheid is geworden’, bijna klinkt zo het verhaal van vader en zoon. Maar dat het niet zomaar is aan komen waaien, wordt me wel duidelijk. Na behoorlijk wat tegenslagen en diverse omzwervingen op meerdere werkgebiedvlakken, trok Henk zo’n zes jaar geleden de stoute schoenen aan en stelde zijn zoon voor om samen in Diever een bestaande fietsenwinkel over te nemen. Henk bracht zijn handelsdiploma in en Iljitsj (naam afkomstig uit Rusland, red.) naast zijn technische kennis en ervaring, onder andere het Innovam.

Ze namen een nostalgische winkel in het centrum van het Drentse dorpje over, zo’n 130 vierkante meters groot, te midden van bos en heide. (Vaste) mountainbikes routes liggen op een steenworp afstand! In mijn beleving zat hier wel enig risico in, want zouden ze in staat zijn de bestaande klanten mee te nemen naar een veel modernere winkel met mountainbikes en aanverwante zaken? Vader en zoon zagen de mogelijkheden die hier lagen wel en pakten deze kans met beide handen aan. Resultaat: in de afgelopen zes jaar werd de kleine winkel al verruild voor een aanzienlijk groter pand. Een voormalige bouwmarkt werd namelijk ‘omgetoverd’ tot Tweewielercentrum Kleijberg. Iljitsj vertelt tijdens ons gesprek wel, dat het zonder de hulp van moeder Ilona (verkoop) en echtgenote Kim (zij verzorgt de boekhouding!) niet mogelijk was geweest. Het zijn de drijvende krachten op de achtergrond, maar oh zo belangrijk!

 

In tegenstelling tot zijn vader heeft Iljitsj wel een achtergrond in de fietsenbranche. Na zijn technische opleidingen deed hij werkervaring op bij meerdere (grote) fietsenwinkels in het noorden van ons land en werkte later bij Giant in de polder op de after-sales afdeling. In die tijd behaalde hij ook het Innovam diploma.

 

Inrichting

Als je de winkel binnen loopt, is de voorzijde ingericht met stads-, school-, elektrische- en kinderfietsen, afgewisseld met diverse wanden en stellingen met accessoires, schoeisel en kleding. Nadat je dit deel bent gepasseerd kom je terecht in het race- en mountainbikegedeelte. Vanzelfsprekend gaat mijn aandacht uit naar dit laatste deel. Speels staan de nieuwe bikes opgesteld op- en tussen vers gezaagde boomstronken en planken. Met hulp van fietsfanaten uit het dorp is een natuurlijke houten constructie in elkaar gezet. Het is een soort van lange brug waardoor alle bikes goed zichtbaar zijn neergezet. Iljitsj vindt het belangrijk dat er geen fietsen vóór andere fietsen staan, zodat je als klant je nieuwe aankoop goed kunt zien. Om losse velgen en banden goed tot hun recht te laten komen zijn er inhammen in boomstronken gezaagd, waarin ze staan opgesteld. Aan de wand hangt een levensgroot video-scherm waarop de meest recente mountainbikewedstrijden en demo’s te zien zijn.

Wat opvalt is dat de zaak niet zo is ingericht, als je veelal ziet bij collega winkeliers.

Geen commerciële wanden van BBB, Shimano, Agu en ga zo maar door.

Nee, Iljitsj kiest voor een ander systeem. Bij Kleijberg zijn de producten op soort geselecteerd. Fietspompen bij fietspompen, tandwielen bij tandwielen, kettingen bij kettingen, fietstasjes bij fietstasjes enzovoort. “In de supermarkt kun je als klant toch ook alle merken naast én bij elkaar zien” legt hij uit. Dit was wel even wennen voor de bekende merknamen, ze zijn namelijk nu iets minder snel herkenbaar en alle producten liggen naast elkaar in één schap of aan één wand. Het is even wennen, maar al snel heb ik begrip voor deze indeling. Ik hoef alleen maar naar de tandwielen toe te lopen en zie direct in één oogopslag alle merken en types bij elkaar. Prima vergelijkingsmateriaal dus.

 

Werkplaats

Het voordeel van de vele vierkante meters gaf vader en zoon de ruimte een royale werkplaats te maken, middenin de zaak. Niet alleen is er voor de monteur(s) tijdens werkzaamheden goed zicht op de winkel, ook als klant kun je goed volgen wat er allemaal met je fiets wordt gedaan. Er zijn drie professionele werkbanken geplaatst. Als de monteur met een fiets bezig is kan hij er royaal omheen lopen. Veel reparatiewerk wordt door Iljitsj zelf gedaan. Op mijn vraag of dit niet te veel is om alleen te doen grijnst hij en zegt; “een goede planning is een eerste vereiste”. Daarnaast is er voor iedere klant de mogelijkheid een vergelijkbare leenfiets mee te krijgen, gedurende de reparatie. “Desnoods krijgt iemand mijn eigen fiets mee” vult hij aan. Deze methode zorgt ervoor dat Iljitsj ruimte creëert in de werkagenda. De klant in kwestie kan immers gewoon fietsen. Naast de activiteiten in de werkplaats worden er ook veel fietsen (dagelijks) verhuurd. Voor een groot deel is dit seizoen gebonden maar al met al vormt het een stevige basis voor de winkel. Naast de verhuur komen ook veel toeristen langs, als er een kleine reparatie aan de fiets moet worden gedaan. Als het mogelijk is dan is het: ’s ochtends gebracht, ’s middags weer gehaald!

 

Ondersteuning

Tweewielercentrum Kleijberg ondersteunt mountainbikevereniging ‘Het Slappe Velgje” uit Diever en de stichting ‘Mountainbiketeam Assen’. Daarnaast begeleiden ze Rick ter Bork, die mogelijk een aankomend talent is. Met de bikers van het Slappe Velgje fietst Iljitsj regelmatig mee. Zo blijft hij prima op de hoogte van alles wat er speelt. Sinds kort rijden ze grotendeels rond in de nieuwe Kleijberg kleding van het merk Matong.

 

Kleijberg heeft een volle website. Een digitaal bezoekje meer dan waard. Je bent wel enige tijd zoet als je alle items stuk voor stuk wilt doornemen. Interessant om te lezen zijn de persoonlijke reisverslagen van Henk en Ilona naar onder andere Santiago de Compostella, de Noordkaap, IJsland en Italië. Fietsreizen van meer dan 30 dagen aaneengesloten zijn geen uitzondering voor hen. Over eigen ervaringen gesproken! Kortom, vader en zoon Kleijberg timmeren op alle fronten hard aan de weg!

 

Tekst : Ronald Officier